Konserwanty to substancje chemiczne, które ograniczają rozwój mikroorganizmów w preparacie kosmetycznym, czyli zapewniają mu określoną równowagę mikrobiologiczną.
Mają za zadanie utrzymywać kosmetyk w stanie pozbawionym zanieczyszczeń podczas ich wytwarzania, pakowania oraz podczas całego okresu ich stosowania, co jest bardzo istotne dla produktów mających kontakt z oczami czy jama ustną.
Środki konserwujące obok związków zapachowych i barwników są najbardziej kontrowersyjnymi substancjami kosmetycznymi, ponieważ są najczęstszym powodem podrażnień skóry oraz alergii.
Dobry środek konserwujący powinien być niedrażniący, nietoksyczny, nieuczulający, pozbawiony smaku, zapachu i koloru, powinien być również aktywny wobec szerokiego spektrum mikroorganizmów, skuteczny w niskich stężeniach, rozpuszczalny w wodzie oraz zgodny z innymi składnikami receptury kosmetyku i opakowania. Konserwant nie powinien być lotny i ulegać hydrolizie.
Do najczęściej pojawiających się w recepturach preparatów kosmetycznych konserwantów należą:
- PARABENY - propylparaben, ethylparaben
- reagują alkalicznie zmieniając pH naskórka,
- mają działanie przeciw grzybom, pleśniom, drożdżom, słabo przeciwko bakteriom,
- konserwanty alergizujące,
- słabo rozpuszczalne w wodzie dlatego sa stosowane w mieszaninach,
- dopuszczalne stężenie 0,4%.
2. FORMALDEHYD - związki wydzielające formaldehyd:
- DMDM Hydantoin,
- DIAZOLIDYNYL UREA -> 0,5%,
- IMADOZYLDYNYL UREA,
Formaldehyd jest bardzo aktywny wobec bakterii, wykazuje również dobra aaktywność przeciwko grzybom.
3. KONSERWANTY KWASOWE , które dzielą się na konserwanty kwasowe alifatyczne i konserwanty kwasowe aromatyczne.
ALIFATYCZNE:
- kw. mrówkowy ( formic acid ),
- kw.undecylwnowy ( undecylenic acid ).
- kw. propionowy ( propionic acid ),
- kw. sorbinowy ( sorbic acid )
AROMATYCZNE:
- kw.benzoesowy ( benzoic acid ),
- kw. salicylowy ( salicylic acid ).
Skład preparatu wypisany jest na każdym opakowaniu wraz z jego terminem przydatności.
Im krótszy skład tym lepiej i przyjemniej dla skóry.
Informacje z okresem przydatności znaleźć można przeważnie w dolnym prawym rogu opakowania i jest to symbol otwartego słoiczka w którym napisana jest libcza z literką "M".
Ja najbardziej lubię naturalne konserwanty - np. witaminę E.
OdpowiedzUsuńPrzeraża mnie za to DMDM Hydantoin i inne rozkładające się do formaldehydu ;)
Witaj, pozwolę sobie na malutkie sprostowanie. wit. E nie jest konserwantem, a jedynie może być składnikiem preparatu:) a te formaldehydy nie są takie złe, ja bardziej boje się parabenów:) Pozdr.
OdpowiedzUsuńWiem, że jest stosowana jako składnik ;) miałam na myśli, że też ma właściwości konserwujące i dlatego ją "lubię" :D
UsuńSwoją drogą to ciekawi mnie, czemu niektóre konserwanty są określane jako "bezpieczne", ale ich dopuszczalne stężenie jest zazwyczaj bardzo małe...
Właśnie luknełam na pierwszy lepszy krem (Declare)z półki i znalazłam w nim 5 parabenów. Mam go wyrzucić?
OdpowiedzUsuń